Dr. Dirk Vandevelde, orthopedie

Informatie voor Nederlandse patiënten

Steeds meer Nederlandse patiënten worden behandeld in België gezien de dikwijls lange wachttijden in Nederland en de kwaliteit van de Belgische gezondheidszorg en specialisten. Dr Vandevelde behandelt reeds jaren Nederlandse patiënten in samenwerking met tal van fysiotherapeuten en huisartsen uit Nederland.

De eerste stap is steeds een consultatie waarvoor er een telefonische of online afspraak dient gemaakt te worden. Om een terugbetaling te verkrijgen van het ziekenfonds of de zorgverzekeraar is er eventueel een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk. Ook zonder verwijsbrief kan U op consultatie komen maar de kosten worden dan soms niet vergoed.

Gelieve alle onderzoeken en medische beeldvorming zoals radiografie en scans mee te brengen op de consultatie. Deze onderzoeken worden door de ziekenhuizen tegenwoordig op CD Rom geplaatst. In Belgïë worden deze steeds meegegeven met de patiënt. In Nederland kunnen deze opgevraagd worden op de dienst waar ze genomen zijn, indien U deze niet in uw bezit hebt. Dit kan eventueel opgevraagd worden via de huisarts.

Indien er bijkomende onderzoeken zoals een MRI scan of RX dienen genomen te worden kan dit indien gewenst steeds gebeuren in een Belgisch ziekenhuis. De wachttijden bedragen meestal minder dan in Nederland. De kosten hiervoor worden praktisch altijd vergoed door de zorgverzekeraar gezien de kosten hiervoor meestal ook goedkoper zijn. U kan hiervoor ook terecht bij de infodienst van uw zorgverzekeraar.

Het AZ Monica heeft contractafspraken met een aantal Nederlandse zorgverzekeraars, er wordt steeds een behandelplan en prijsofferte gemaakt. Indien er geen contract is en er besloten wordt om een ingreep uit te voeren zal er een behandelplan en prijsofferte (kostenraming) opgesteld waarmee er dan toelating kan gevraagd worden aan de zorgverzekeraar. Er zijn momenteel zeer weinig problemen met deze prijsoffertes gezien de prijzen in de meeste Belgische ziekenhuizen lager liggen dan voor eenzelfde ingreep in Nederland. Indien het een ingreep in daghospitaal betreft wordt er dikwijls zeer snel toelating gegeven.

Bij het verkrijgen van de toelating kan er dan een definitieve afspraak en datum voor de ingreep bepaald worden. Dus indien U toelating hebt van uw zorgverzekeraar ofwel mondeling of een garantieverklaring waarin staat dat de kosten voor de ingreep vergoed worden volledig of voor eventueel een percentage van het Nederlandse bedrag, kan er een afspraak gemaakt worden voor de ingreep.

In dit geval wordt er bij opname een voorschot gevraagd door het ziekenhuis dat gelijk is aan de kostenraming. De opname gebeurt hierbij in de kamerkeuze zoals afgesproken. Deze procedure is te verkiezen gezien hiermee geen administratieve problemen zijn. Het bedrag van de prijsofferte of kostenraming dient dit 10 dagen vooraf gestort te worden op het rekeningnummer van het ziekenhuis.(IBAN: BE92 7755 9583 2423 ; BIC: GKCCBEBB)

Indien er een opname wordt afgesproken ontvangt u alle papieren met de concrete informatie betreffende de ingreep. Het opname uur en de duur van de opname zal besproken worden. Bevestiging wordt via email opgestuurd.

Bij opname in het ziekenhuis dient U zich in te schrijven aan de receptie. Er zal steeds een voorschot gevraagd worden zoals hierboven uitgelegd. Verdere informatie betreffende de opname vindt U hier.

Wat mee te brengen bij opname? Controleer de checklist, zodat U niets vergeet.

Privé praktijk - Kontich
Koningin Astridlaan 45
2550 Kontich
0472 600 500 (tussen 9u en 18u)
 
steeds op afspraak: maandag: namiddag en avond
donderdag: namiddag en avond


Praktijk Artes - Essen
Stationsstraat 19/21
2910 Essen
03 270 04 00
0472 600 500 (tussen 9u en 18u)
steeds op afspraak: woensdag: namiddag en avondAZ Monica - Antwerpen
Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen
03 240 20 20
0472 600 500 (tussen 9u en 18u)
steeds op afspraak: maandag: voormiddag
woensdag: voormiddag